X
تبلیغات
آشپزی سنتی و محلی - 10 غذا های محلی و سنتی استان کرمانشاه
 
غذاهاي سنتي کرمانشاه

خورشت خلال بادام
اين خورشت با گوشت گوساله، روغن، پياز، زعفران، خلال بادام، نمک و ليموي عماني تهيه مي‌شود. هنگامي که گوشت پخته شد، زرشک سياه نيز به آن اضافه مي‌کنند.

دوينه يا ترخينه
اين غذا را بيش‌تر در زمستان مي‌خورند و مواد اصلي آن را در بهار و تابستان فراهم مي‌کنند. براي تهيه اين خوراک ابتدا گندم را تميز مي‌شويند، سپس آن را مي‌پزند و پس از پختن آن را خشک مي‌کنند. سپس بلغور را آسياب مي‌کنند. از چندي قبل دوغ را در مشک مي‌ريزند تا آبش گرفته شود. پس از آن با بلغور مخلوط کرده و به صورت گلوله‌هايي در مي‌آورند و آن‌ها را در مقابل آفتاب خشک مي‌کنند. از خشک شده آن در زمستان هم به صورت غذا با روغن استفاده مي‌کنند و هم در آب خيسانده و از دوغ آن استفاده مي‌کنند.
اگر کسي سرماخوردگي داشته باشد، به او ترخينه مي‌دهند.

خمارآشي
اين غذا خوراک فقراي روستاهاي اين استان است و از دوغ کشک و برنج خردشده تهيه مي‌شود. دوغ کشک را قوام آورده و برنج را در آن مي‌ريزند.

پَرشت
گندم مخصوص را بلغور کرده و از آن آش تهيه مي‌کنند. به هنگام بيماري‌ها از آن به عنوان سوپ مقوي استفاده مي‌شود.

جرگ و بز
ابتدا جگر گوسفند را زير آتش و خاکستر قرار داده و کباب مي‌کنند. سپس آن را مي‌کوبند و رگ و زوايد آن را جدا کرده و فلفل و نمک و زردچوبه به آن مي‌زنند و سپس در تکه‌هاي پرده چربي گوسفند دلمه کرده و کباب مي‌کنند.

ذورده
گندم سبز را درو مي‌کنند، سپس آن را بو داده و بلغور مي‌کنند و نهايتاً با آن آش و پلو تهيه مي‌کنند.

چنگال
نان ساجي را خرد کرده و در روغن حيواني داغ مي‌ريزند. سپس آن را از روغن در آورده و به آن شکر اضافه مي‌کنند.

سيب پلو
برنج را آبکش کرده، سيب زميني خرد شده و شويد به آن اضافه مي‌کنند و در ديگ مي ريزند تا آماده شود.

زو و کره
زو نوعي گياه بهاري خودرو شبيه کنگر است که خار ندارد و بسيار مقوي است. در حالت خام مقداري تلخي دارد. براي رفع تلخي آن، در ته ديگ مناسبي خاکستر الک شده به قطر يک بند انگشت مي‌ريزند و زوها را به صورت عمودي در آن قرار مي‌دهند ـ بدون آن که به آن آب بزنند و پوستش را بگيرند ـ ديگ را روي آتش ملايم مي‌گذارند. پس از پخته شدن زوها، آن‌ها را پاک کرده، نمک مي‌زنند و با کره مي‌کوبند.

شلمين
شلمين ـ يا شلم ـ را بيش‌تر در زمستان‌ها مي‌خورند ولي همانند ترخينه در بهار يا تابستان تهيه مي‌شود. ابتدا برگ و سر شلغم را خرد کرده و سپس در ديگ بزرگي مي‌پزند. گندم را نيز شسته و بلغور مي‌کنند. بعد بلغور را مي‌پزند و آن را روي حصير مي‌ريزند، تا آبکش شود. سپس چاله‌اي را آماده ‌کرده و بلغور پخته شده را چنگ زده و در چاله مي‌ريزند، براي هر مقدار معين، کاسه‌اي از آب و دانه شلغم را با يک کاسه آب انار مخلوط کرده در چاله مي‌ريزند و تا دو هفته در چاله از آن مراقبت مي‌نمايند. چون ترش مزه شد، مانند ترخينه آن را خشک کرده و در زمستان آن را مصرف مي‌کنند.
 
آش عباسعلی
 
 
نوشته شده توسط یاسری  | لینک ثابت |