غذاهاي سنتي قزوين

خواليگران و سفره آرايان قزويني نيز با سليقه‏اي شايان تحسين ، گواراترين و خواستني‏ترين نوشيدني‏ها و خوراکي‏ها را فرا روي ميهمانان قرار مي‏دهند و با فراورده‎‏هاي لذيذ خويش از آنها پذيرايي مي کنند . بخشي از غذاهايي که پخت و پز آنها در استان قزوين انجام مي پذيرد به اين شرح است.
1-پلوها و خورش‏ها : قيمه نزار، فسنجان ، قيمه، خورش آلو، ، خورش گنگر، خورش ريواس، سياه چشم پلو، ماش پلو، تاس کباب، ته چين، رشته پلو، شيرين پلو، عدس پلو، کشمش پلو، باقالي پلو، لوبيا پلو، آلبالو پلو، دم کباب، خورش کدو،قورمه سبزي، سبزي پلو، شويدپلو، خورش باميه، زرشک پلو.
2-کباب‏ها : کباب کوبيده ، کباب برگ، جوجه کباب، کباب ماهي، کباب بوقلمون، کباب تيهو ، مرغ شکم پٌر، ماهي شکم پٌر، جگر، دل و قلوه و...
3-خوراک‏ها : دلمه‏ي برگ مو، دلمه‏ي بادنجان، دلمه‏ي گوجه فرنگي، دلمه‏ي فلفل سبز،کتلت نخود چي، شامي، کتلت سيب زميني، کوفته قلقلي، کوفته تبريزي، کوفته قزويني، کوفته برنجي، اشکنه، آبگوشت، بٌزباش، زبان، کله پاچه، سيرابي، شيش انداز، ديماج(تتماج)، خاگينه، کوکو سبزي، کوکو شيرين، بوراني اسفناج، کشک بادنجان،کلّه جوش، مسماّي بادنجان، حليم بادنجان و...
4-آش‏ها: آش رشته ، آش دوغ، کاچي، آش شله زرد، آش شله قلمکار، آش امام، آش سرکه، آش شير برنج، مٌشکوفي، آش حليم، آش کشک، آش دندان کشه، عدسي، لوبيا، فرني، قليه و...
5-چاشني‏هاو پيش غذاها: ليته ، هفته ويجار، سير ترشي، هندوانه ترشي،پياز ترشي، خيار ترشي، خيار شور، گِلّه ترشي، ماست خيار، ماست موسير، فالوده‏ي طالبي، فالوده‏ي سيب، سمنو، برفه شيره، يخ در بهشت و...
6-نوشيدني‏ها: سرکه شيره ، سرکه انگبين( سکنجبين )، شربت آبليمو، شربت آلبالو، شربت تخم ريحان، آبدوغ، آب زرشک، شربت به ليمو، عرق کاسني،خاکشير، عرق نعنا، دوشاب و...

 

باقلوا و شيريني ها

کيفيت ، زيبايي سرشار از هنر، تنوع و گونه گوني فراوان شيريني هاي سنتي قزوين زبانزد مردم هنر دوستي است که تفاوت را درک مي کنند و در پي آنند . ترکيب دلپذير موادي همچون : قند ، بادام ، پسته ، عسل ، گردو، نارگيل ، غلات ، فندق، روغن ، هل ، زعفران ، گلاب ، و…فرآورده هايي را مي آفريند که انرژي بخش و شادي زا هستند .
هنر شيريني پزي داراي اعتباري وصف ناپذير در ميان خانم هاي خانه دار قزويني است و کمتر خانواده متوسطي پيدا مي شود که در طول سال به پخت شيريني نپردازد . دختران جوان و نوعروسان مي کوشند تا از مادر و مادر بزرگ طرز تهيه خمير ، قالب زدن و پختن گونه هاي مختلف شيريني را بياموزند . البته تهيه کردن خمير ، آماده کردن آن ، افزودن مغز پسته ، بادام ،و خلال هاي ديگربدان ، به ويژه تهيه قالب هاي گونه گون، نحوه پختن و زمان آن و آراستن روي شيريني ها هر يک نياز به دانش و مهارتي تام دارد و از اين رو اظهار نظر درباره کيفيت و چاشني و شکل و ظرافت شيريني هاي تهيه شده بسيار متداول و ايام نوروز بهترين زمان براي به نمايش گذاشتن اين هنر است . نام بعضي از شيريني هاي قزوين به اين شرح است :
باقلواي لوزينه ، باقلواي پيچ ، نان برنجي ، نان برنجي زعفراني ، نان برنجي کا کائويي، نان نخودي ، نازک پسته اي ، نازک بادامي ، نازک گردويي، لب پيچ ، نان قندي ، نان چايي، نان چرخي ، نان بادامي ، نان گردويي، کلوچه، اتابکي ، وليعهدي ، پادرازي ، توت زعفراني ، توت پسته اي ، توت بادامي ، نان نارگيلي ، حاج کريمي ، قرابيه ، قطّاب، بهشتي ، کرمانشاهي ، پنجره اي و …
شيريني ها
پادرازي: آرد سرفه، روغن، شکر(قند پودر شده) و نصف قاشق چاي خوري وانيل را با هم مخلوط مي کنند. پس از ده دقيقه خمير را به شکل لوزي قطعه قطعه کرده و روي آن را با کنجد سفيد تزيين مي کنند و داخل فر مي گذارند.
نان بادامي(قرابيه): آرد، شکر (قند پودر شده)، روغن، بادام پودر شده را با هم مخلوط مي کنند. بعد از بيست دقيقه اين خمير را قطعه قطعه مي کنند و هر قطعه را به وسيله کف دو دست گرد کرده و درون سيني مي‏چينند و روي هر کدام يک خلال پسته مي گذارند و سپس آن ها را داخل فر مي گذارند.
140

سمنو پزان

اين آيين توسط بانوان – و بيشتر به صورت گروهي – انجام مي گيرد و سرشار از اعتقادات مذهبي است. زمان نسبتا“ طولاني تهيه و پخت سمنو، آن را با آداب ويژه و رمزآلودي آميخته که با مشارکت همسايگان و نيّت خاص هر يک از آنان صورت مي پذيرد

قزوين ازانواع غذاهاي سنتي و خوش طعم برخورداراست كه برخي از آن‌ها در مناسبت‌هاي ويژه و تعداد بسياري نيز به شكل عادي در طي سال تهيه مي‌شود. برخي از غذاهاي قزوين عبارتنداز: «قيمه نثار» كه در ميهماني‌هاي رسمي و عروسي‌ها تهيه مي‌شود و گاهي هم شيرين پلو جاي آن را مي‌گيرد، «قيمه» درمجالس عزا، «دم كباب» يا «قيمه آب‌دار» در هنگامي كه زوار از زيارت باز مي‌گردند، «ديماج» براي روز پنجاه به در، «خاگينه» براي عروس و داماد در صبح روز پاتختي،«رشته پلو با ماهي» براي شب عيد نوروز، «سبزي پلو و ماهي دودي» براي شب چهارشنبه‌سوري و روز سيزده به در، «كله پاچه» براي افطار روز بيست و هفتم ماه رمضان (روز قتل ابن ملجم) و «آش شعله قلمكار» كه معمولا در روز بيست و هشتم صفر به صورت نذري امام حسن مجتبي(ع) پخته مي‌شود.
  با سلام و تشکر از وبلاگ بسیار زیبایتان
اگر امکان دارد طرز تهیه نان چایی قزوین را آموزش دهید.
با تشکر
این درخواست دوست گرامی خانم مینا  روز  پنجشنبه ۳ بهمن ۱۳۸۷ بوده است
از دوستان مطلع و آگاه درخواست می شود در این خصوص جواب بدهند
 
۸۷/۱۲/۱۵
 
قیمه نثار  یا قیمه نساء

مواد لازم برای 4 نفر:

گوشت خورشتی= 400 گرم

زرشک=1 استکان

خلال بادام=5 قاشق غذاخوری

رب گوجه فرنگی=2 قاشق غذاخوری

کره=به مقدار لازم

فلفل سیاه،زرد چوبه،دارچین=به مقدار لازم

زعفران آبکرده=به مقدار لازم

برنج =4 پیمانه

پیاز = 2 عدد متوسط

پیاز داغ=3 قاشق غذاخوری

طرز تهیه:

ابتدا پیاز را با رنده درشت رنده میکنیم و در روغن سرخ میکنیم و بعد زردچوبه را به آن اضافه میکنیم و بعد گوشت را به اندازه گوشت قیمه ای یعنی کوچک خرد کرده و به پیازها اضافه کرده و کمی تفت میدهیم و بعد فلفل سیاه و نصفی از دارچینی که مد نظرمون هست به آن اضافه میکنیم و بعد از آن رب را اضافه کرده و کمی سرخ میکنیم و آب میریزیم و میگذاریم که بپزد و در آخر که پخت باید خیلی کم آب داشته باشد و در آخر نصف دیگر از دارچین و نصفی از زعفرانمان را اضافه میکنیم،که عطر و بوی آن در موادمان بماند.

خلال بادام را چند باری شسته و آبش را بیرون میریزیم و بعد دوباره مقداری آب داخل آن میریزیم و به مدت 30 دقیقه میگذاریم در آب بماند تا کمی نرم شود و بعد از آن در کمی کره تفتش میدهیم و به مواد بالا اضافه کرده و میگذاریم با مواد بالا یک قولی بخورد.

زرشک را هم پاک کرده و چند باری میشوریم و کمی آب رویش میریزیم و میگذاریم 5 دقیقه در آب سرد خیس بخورد و آبش را خالی کرده و 1 قاشق غذاخوری به ان شکر اضافه کرده و در کمی روغن تفتش میدهیم،(نباید زیاد زرشک را تفت بدهیم چون سریع میسوزد)و کنار میگذاریم.برنج را از چند ساعت قبل در مقداري آب ولرم و نمک خيس می كنیم.قابلمه مناسبي را آب کرده و ميگذاريم جوش بياید و بعد آب و نمک برنج را خالي مي کنيم و برنج را در آب جوش ميريزیم.

در فاصله جوشيدن گاهي کف آن را بر میداریم.مقداری روغن هنگام جوشيدن داخل برنجمان میريزيم،زمان آبکش کردن برنج زمانی هست که دانهای برنج را در دست له کرديم،مغز آن زبر و خشک نباشد و بعد برنج را در آبکش می كنیم .

در ته دیگ مقداری روغن می ریزیم و برنج را روی آن می ریزیم و اگر دوست داشتید ته دیگ شما سیب زمینی باشد،چند عدد سیب زمینی را پوست کنید و ورقه ورقه های کلفت برش دهید و کف قابلمه بچینید و بعد برنج را میریزیم داخل قابلمه و چند تا حفره با قاشق داخل برنجمان ایجاد میکنیم تا برنجمان خفه نشود و زود تر بخار کند. 

بعد از 5 تا 6 دقیقه آب روغن درست کرده و روی سطح برنج می ریزیم و وقتی پلویمان بخار کرد،در آن دم کنی مگذاریم.

وقتی پلو آماده شد چند کفگیر از پلو و مقداری از مواد گوشتی را رویش میدهیم و در آخر با باقی موادمان و زرشک و زعفران و پیاز داغ،روی آن را تزئین میکنیم.

http://msh65.blogfa.com/post-137.aspx




 

 

نوشته شده توسط یاسری  | لینک ثابت |